SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

çevre hidrant sistemleri
Çevre Hidrant Sistemleri

Manuel sulu söndürme sistemlerinden biri olan Dış hortum (Hidrant) sistemleri, Yangın yönetmeliğimizde; genel yerleşim alanlarından ayrı olarak planlanan yerleşim alanlarında yapılacak binaların taban alanlarının toplamı 5.000 m²’ yi geçen yerler için zorunlu olarak istenmektedir. Ancak projeler de risk görünen ve idarenin kararıyla daha küçük alanlara bu sistemler uygulanabilir. Hidrantlar arası mesafe minimum 50 metre maksimum 150 metre olarak belirtilmiştir. Hidrantlar arası mesafeler bina risk durumuna göre belirlenir. Diğer iç hortum sistemlerinde olduğu gibi, hidrantların da hidrolik hesaba dahil edilmesi gerekmektedir.

Firmamız; yapılması gereken dış hortum sistemlerinin projelendirmesini ve hidrolik hesaplarını, uzman teknik ekibiyle birlikte hazırlamaktadır.

Firmamız tarafından BYKHY 2015 ve NFPA 14 standart ve kodlarına göre projelendirme yapılıp, bilgisayar tabanlı (OmniCADD HCS 2.3) bir hidrolik hesap programı ile hesap çıktıları alınmaktadır.

bina içi hortum sistemleri
Bina İçi Hortum Sistemi

Manuel sulu söndürme sistemlerinden biri olan iç hortum (Yangın Dolabı ve İtfaiye Su Alma Ağzı) sistemleri yangın yönetmeliğimizde 1.000 m²’ yi geçen hemen hemen tüm binalarda istenmektedir. Tabi dolap ve Su alma ağzı için farklı kriterler de bulunmakta olup genelde bütün binalara uygulamaları yapılmaktadır.

Firmamız; yapılması gereken iç hortum sistemlerinin projelendirmesini ve hidrolik hesaplarını, uzman teknik ekibiyle birlikte hazırlamaktadır.

Firmamız tarafından BYKHY 2015 ve NFPA 14 standart ve kodlarına göre projelendirme yapılıp, bilgisayar tabanlı (OmniCADD HCS 2.3) bir hidrolik hesap programı ile hesap çıktıları alınmaktadır.

sprinkler-495x400
Sprinkler Sistemi

Yangına yukarıdan müdahale edilmesi gereken durumlarda, ani olarak su veya gerekli kimyasalı alevlerin üzerine püskürtmeye yarayan sistem sprinkler söndürme sistemidir.

Manuel olarak müdahale edilmesi geç olarak nitelendirilen olası yangınlarda monte edilen sprinkler söndürme sistemleri, alevleri algıladığı an müdahale ederek, yangının büyümesini ve doğal olarak can ve mal kaybının artmasını engellemektedir.

Yağmurlama sistem olarak nitelendirebileceğimiz bu sistemi nen büyük avantajı, yangına süratle tesir etmesidir; çünkü sistem yüksek ısıyı algıladığı an müdahalede geç kalmamakta ve yangını başladığı yerde bitirmektedir.

Yangın sınıfı olarak A ve C sınıfı yangınlar için önerilen sprinkler söndürme sistemlerindeki tek bir sprinklerin su yayarak koruduğu alan 9 metrekare ile 21 metrekareye arasında değişebilmektedir.

su-sisi-495x400
Su Sisi Sistemleri

Dünyada ve Türkiye’de kullanım alanı giderek artan su sisi yangın söndürme sistemi, alevlerin ve dumanın üstüne sis gibi çökerek etkisiz hale getirme prensibi ile çalışmaktadır. Dumanın yükselmesini engelleyerek yayılma hızını yavaşlatır ve canlıların etkilenmesi ihtimalini azaltır. Ayrıca ateşin yükselmesini ve havayla temasını önleyerek yangının büyümesini, can ve mal kaybının azalmasını sağlar. Düşük basınçlı sistemi de yüksek basınçlı sistemi de mevcuttur.

Su sisi yangın söndürme sistemi, hem maliyet hem de görünüm açısından çok uygundur. Alevlerin yeniden palazlanmasını, ortamdaki nemi arttırarak önler. Basınçlı su ile yapılan manuel müdahalelerin aksine, su sisi söndürme sistemi, ortamda bulunan duvar, masa, kapı, hassas maddeler ve diğer materyallerin zarar görmesini engeller.