GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

gazlı söndürme sistemleri

Gazlı Söndürme Sistemleri korunacak ortamda ki malzemenin kıymetli olması durumunda sulu söndürme sistemleri yerine kullanılmaktadır.

Gazlı söndürme sistemleri bir çok alanda kullanılmaktadır. Bunlar aşağıda ki alanda belirlenmiştir. Gazlı söndürme sistemlerinin çalışma prensiplerine ve çeşitlerine de göz atmanızı tavsiye ederiz.

KULLANIM ALANLARI

  1. Yanıcı, parlayıcı malzemelerin kullanıldığı merkezler
  2. Yüksek, orta ve alçak gerilim odaları
  3. Arşiv odaları
  4. Bilgi işlem odaları
  5. Komünikasyon odaları
  6. Tranfo ve şalt odaları
  7. Kütüphaneler
  8. Kontrol odaları
  9. Labaratuvarlar
  10. Bilgisayar ve Kayıt depoları
  11. Elektrik kabinleri ve elektrik kesici odaları

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Gazlı söndürme sistemi çalışma prensibi şöyledir. Yangın algılama sistemi ile mekanik bir söndürme tertibatının birlikte entegreli çalışmasıyla oluşur. 

Basınçla doldurulmuş bir silindir vanasına bağlanmış hidrolik hesaba uygun yapılmış bir boru tesisatı ve yine hidrolik hesaba göre ayarlanmış diyaframı kalibre edilmiş nozullar bulunmaktadır. 

Elektronik ve mekanik tertibatı birbirine bağlayan bir elektrikli aktüvatör bulunmaktadır. Elektronik tertibatta yangın riskini oluşturan metaryellere uygun seçilmiş dedektörler, yangın söndürme zonu, algılama paneli, flaşörlü siren, çan, durdurma ve boşaltma butonları bulunaktadır.

İlk zon algılama yaptığında panele bilgi düşerek sesli ikaz devreye girecektir. İkinci zon da algılama yaptığında ise görsel ve işitsel olan ikinci bir ikaz cihazı çalışmaya başlayacak ve ortamda bulunan insanların kaçmaları için bir bekleme süresi aktif olacaktır.

Süre bitiminde panel aktüvatörü sinyal göndererek silindirin deşarj olması sağlanacaktır. Gazın ve korumanın çeşidine göre bu süre 10 saniye ve 2 dakika arasında sürmektedir. Bu süre zarfında gazın boşalması beklenmektedir.  FM200 – Novec1230 için bu süre 10 saniye iken karbondioksit gazının farklı uygulamaları için bu süre 30 sn, 60 sn veya 120 sn olarak değiştkenlik göstermektedir.

Gaz boşalımı olduktan sonra yangın söner. Yeniden tutuşması deşarj sonrası 10 dakika boyunca gazın mahelden kaçmaması istenir. Bu sebeple odanın sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Odada ki her tür açıklar kapatılmalı ya da panel aktif olduğunda göndereceği bir sinyalle kapanacak otomatik damper mekanizmaları kullanılmalıdır. Ayriyetten tüm kapılar sızdırmaz özellikte olmalıdır. 

Binada bir yangın algılama paneli var ise muhakkak söndürme panelinden bağlantı yapılarak genel panelden durumu izlenebilmelidir. Panelden bir sinyal geldiğinde odayı kontrol edecek bir personel olası bir yanlış algılama durumunda ya da manuel bir şekilde söndürülebilecek bir yangın esnasında gereksiz gaz boşalımını durdurmak için gaz boşalımı durdurma butonuna basarak gaz boşalımının durdurulmasını sağlayabilmelidir.  Ayriyetten yangından emin olduktan sonra mahelde insan olmadığından emin ise boşaltma butonuna basarak söndürme işini hızlandırabilmelidir. 

gazlı söndürme sistemleri 2

GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ

FM200 Gazlı söndürme Sistemi
İnert Gazlı Söndürme Sistemi
Novec1230 Gazlı Söndürme Sistemi